Jdi na obsah Jdi na menu
 


S Janem Valou nejen o TKM

21. 4. 2010

S JANEM VALOU NEJEMN O TKM

 

 

     Pracovníci celního ředitelství měli možnost setkat se s Janem Valou, když společně s Karlem Černochem, Naďou Urbánkovou a Jiřinou Bohdalovou vystupoval u příležitosti oslav MDŽ. Jana Valu jsem tentokrát navštívil v souvislosti s 10. výročím vzniku Televizním Klubem Mladých (a shodou okolností i 30. výročím ČsT) v televizním studiu na Kavčích horách a položil mu několik otázek.

 

     Honzo, jak se chystá TKM oslavit své 10. výročí?

  

     Shodou okolností současně s 10. výročím vzniku oslavíme i pětileté výročí Klubu v té podobě a rozsahu, jak se vysílá dnes. Pořad věnovaný speciálně výročí jsme nepřipravili, ale snažíme se pracovat tak, abychom mladé lidi nejen zaujali, ale přinesli jim poučení a zábavu. Může se říci, že ten dnešní TKM je vlastně výsledkem hledání nové formy pořadu, formy takové, která přiláká mladé lidi jeden večer v týdnu k obrazovce.

 

     Jaké jsou výhledové plány TKM?

  

     Z těch máme poněkud zamotanou hlavu. Jak jste se jistě již dozvěděli, bude náš pořad od 1. 1. 1984 o hodinu kratší. Je to dost velký zásah do stereotypu. Pořad bude nutno od základu přebudovat a hledání nové vyhovující koncepce nebude jistě nic jednoduchého.

 

     Natáčí štáb TKM také v zahraniční?

  

     Za hranicemi občas natáčejí malé štáby, převážně jen redaktor a kameraman. Při těchto zahraničních cestách využíváme nabídek CKM, ta občas náš výjezd finančně dotuje. Tak tomu bylo například při zájezdu na Maltu, kde jsme točili film jak pro potřebu televize, tak i CKM. Ve spolupráci se sovětskou televizí jsme nedávno natočili film z prostředí sovětských kosmonautů, který bude zařazen do vysílání TKM v rámci oslav Měsíce československo-sovětského přátelství. Navštívili jsme společně s prvním čs. kosmonautem Vladimírem Remkem Hvězdné městečko, hovořili jsme s mnoha jeho přáteli a myslím si, že přineseme velice zajímavé, přitažlivé a neformální svědectví. Domnívám se, že zahraniční problematika mladé lidi zajímá a spojuje je s tím světem, kam se třeba sami nedostanou.

 

     Obesíláte také zahraniční soutěže a festivaly?

 

     V tomto směru nemáme tolik možností, kolik bychom si přáli. Ve světě je totiž základní podmínkou, aby nabízené materiály byly barevné. U nás vznikla řada, řekl bych, velice dobrých dokumentů, které by měly naději uspět, avšak jsou pouze černobílé. Na některý ze zahraničních festivalů bychom chtěli zaslat dokumentární film z Běhu Prahou. Film je z větší části barevný, takže podmínky splní.

 

 

 

 

 

     Objevila se již v TKM v nějaké formě celní problematika?

  

     Asi před dvěma lety jsme natočili reportáž na celnici v Náchodě, kterou jsme také odvysílali. Myslím si, že by bylo zajímavé si v TKM například popovídat o cle, co je to za nástroj a jaký je jeho účel v současné době.

 

     Jaké máš zkušenosti s příslušníky celní správy?

  

     Musím přiznat, že naši celníci se opravdu činí a z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že provádějí kontrolu opravdu tak, jak regule říkají. Rád bych příslušníkům celní správy popřál, aby měli štěstí při odhalování podloudníků a s námi turisty co nejméně práce.

 

                                                                                                Dr. Milan Novák

                                                                                                   Snímek autor

 

(Clo-Douane, 1983)